Cukrzyca w ciąży – nieleczona może być bardzo niebezpieczna dla dziecka!
Jesteś w ciąży? Koniecznie kontroluj swój poziom cukru we krwi. Jeśli jest za wysoki, rozwijające się w twoim brzuchu dziecko wytworzy dodatkowe ilości insuliny, co może doprowadzić do zbyt wysokiej wagi urodzeniowej niemowlęcia, zaburzeń rytmu serca dziecka oraz zwiększonego ryzyka pojawienia się cukrzycy w późniejszym wieku. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak postępować, by urodzić zdrowe dziecko i chronić swoje zdrowie.
Cukrzyca ciążowa najczęściej dotyka kobiet, które borykają się z nadwagą, zaszły w ciążę po 35 roku życia lub u których ktoś w rodzinie chorował na cukrzycę typu II. Nieleczona cukrzyca może mieć bardzo poważne skutki, takie jak przedwczesny poród dodatkowo przebiegający z komplikacjami, zbyt duża masa urodzeniowa dziecka (powyżej 4 kg) lub też nieprawidłowy rozwój niektórych narządów u dziecka.
Jak rozpoznać u siebie cukrzycę ciążową?
Cukrzycę w ciąży rozpoznaje lekarz na podstawie wykonanych badań. Pierwsze badanie ( poziom cukru we krwi na czczo )oznacza się w pierwszym trymestrze. Drugi test ( OGTT) wykonuje się między 24. a 28. tygodniem ciąży. W przypadku, kiedy lekarz stwierdzi nieprawidłowy poziom glukozy na czczo lub nieprawidłowy wynik testu OGTT powinien skierować pacjentkę do poradni cukrzycowej dla kobiet w ciąży.
Jak wygląda leczenie?
Leczenie cukrzycy polega na utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Podstawowym działaniem jest zastosowanie diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz umiarkowany wysiłek fizyczny- mówi dr Agnieszka Osińska z poradni cukrzycowej w warszawskich Gabinetach Lekarskich Łucka. Zgłaszając się do poradni cukrzycowej pacjentka otrzyma wszelkie zalecenia dietetyczne, do których powinna się stosować podczas trwania całej ciąży. Przestrzeganie zaleceń pomoże zapobiec możliwym powikłaniom u matki i dziecka, zabezpieczy ciężarną przed nadmiernym przyrostem masy ciała w trakcie ciąży i sprawi, że rozwój płodu będzie przebiegał prawidłowo – dodaje dr Osińska.
Dieta w przypadku cukrzycy ciążowej podobna jest do diety stosowanej przez cukrzyków. Dzienna wartość kaloryczna powinna utrzymywać się między 2300 a 2500 kcal, z czego 40-50 proc. stanowią węglowodany (ciemne pieczywo, kasze, płatki owsiane, owoce), 30 proc. to białka (głównie drób i ryby), a 20-30 proc. to tłuszcze. Kategorycznie należy unikać wszelkiego rodzaju słodyczy, szczególnie gotowych ciast, ciasteczek i cukierków. To tylko podstawowe i ogólne zalecenia diety. Dla każdej zgłaszającej się do poradni cukrzycowej pacjentki dieta jest przygotowywana indywidualnie, uwzględniając wyniki badań, okres ciąży, masę ciała i aktywność fizyczną kobiety.
Oprócz diety, ciężarna powinna również stale kontrolować poziom cukru we krwi – zwykle robi się to cztery razy dziennie – zaraz po przebudzeniu na czczo oraz godzinę po każdym posiłku w ciągu dnia. Można to robić w domu za pomocą specjalnego urządzenia zwanego glukometrem. Poziom cukru nie powinien przekroczyć 90 mg/dl kiedy mierzony jest na czczo, natomiast po posiłkach może być nieco wyższy, ale nie większy niż 120 mg/dl.
W przypadku cukrzycy ciążowej bardzo ważna jest stała obserwacja swojego zdrowia, dlatego ciężarna powinna zacząć prowadzić dzienniczek, w którym codziennie będzie zapisywać mierzony poziom cukru, wielkość przyjmowanych dawek insuliny oraz spożywane posiłki. Na tej podstawie lekarz będzie wiedział jakie zastosować leczenie, dietę i zalecenia aktywności fizycznej by doprowadzić do prawidłowego stężenia glukozy we krwi.
Jeśli jesteś w ciąży i wynik badania poziomu twojego cukru jest nieprawidłowy nie czekaj i koniecznie zgłoś się do poradni cukrzycowej. Stała opieka lekarza zminimalizuje ryzyko niebezpiecznych następstw cukrzycy ciążowej.